Wednesday 18 September 2013

Serunding Resepi Asli Kg Laut.

Bismillahirrahmanirrahim...

Kali ini saya ingin menulis tentang makanan dan bisnes!

Syawal sudah pergi. Kini musim haji bakal tiba pula, bermakna kita bakal menyambut Aidil Adha.

Sambutan hari raya di Malaysia sentiasa meriah dengan juadah yang beraneka. Memandangkan saya orang Kelantan, Serunding pastinya antara juadah yang wajib ada di atas meja.

Serunding paling popular pastinya Serunding Kampung Laut, Tumpat, Kelantan. Jadi baru-baru ini, tepatnya Ramadhan yang lalu, saya membeli Serunding dari adik saya. Bila makan, susah nak berhenti. Rasanya manis-manis pedas!

Makanya, saya mengambil keputusan untuk menjual.

Ada tiga jenis serunding: Daging, Ayam dan Ikan.

Kalau bulan Ramadhan yang lalu, saya dan Encik Suami suka sekali makan sahur dengan kehadiran Serunding daging mahupun ayam. Berselera sekali!
Boleh di makan bersama nasi atau pun roti. Kalau rajin, boleh rebus nasi himpit makan dengan serunding.



Simpan stok serunding di rumah tak rugi. Selain sedap, ianya tahan lama. Boleh pos lagi kepada mereka di luar negara. Serunding kiranya antara makanan popular Malaysia.

Di Kelantan, serunding di makan juga bersama Nasi Tumpang. Tak pernah dengar apa itu nasi tumpang? Ini gambar nya. Saya google untuk pembaca ya!

Nasi Tumpang dahulunya di sediakan oleh surirumah nelayan, sebagai bekal makan kepada suami mereka sebelum turun ke laut. Nasi Tumpang di bungkus secara tradisional menggunakan daun pisang dan lauk pula di letakkan secara selang dengan nasi.


Inilah nasi tumpang. Hanya di Kelate!
Bentuknya seperti kon.

Ini pula rupa Nasi Tumpang.
Nampak sedap!



Baru-baru ni saya sempat memasak untuk Jamuan Aidil Fitri Encik Suami di pejabat beliau. Nasi Himpit + Rendang Ayam + Serunding Daging.



Di Kedah, serunding ikan biasanya di gunakan ketika ingin membuat popiah. Inti popiah di isi dengan serunding ikan. Siapa tak pernah makan, kena cuba. Kalau ketika menonton televisyen, tak sedar popiah serunding ikan mungkin sudah separuh balang habis!

Yummy!

Ini harga jualan Serunding.

Ikan (200gm) = RM 12.
Daging (200 gm) = RM 14.
Ayam (200 gm) = RM 16.

Alhamdulillah jualan ketika Aidil Fitri yang baru lalu sangat memberangsangkan. Jadi saya lanjutkan jualan sehingga Aidil Adha.

Bagi sesiapa yang berminat ingin membeli Serunding, boleh hubungi atau email saya ya. Stok untuk Aidil Adha masih banyak.

Sementara stok masih ada ye!

Wallahua'lam.

No comments:

Post a Comment